2

#CAT - ENTREVISTES

June Calvo-Soraluze – Doctora en Oci, Cultura i Comunicació per al desenvolupament humà

17 oct , 2016  

June Calvo-Soraluze sempre ha sempre ha combinat el desenvolupament de les seves competències musicals i de gestió en la seva formació i trajectòria professional. És per això que, també com a cantautora, va decidir estudiar Administració i direcció d’empreses especialitzant-se en Gestió Estratègica a la Universitat de Negocis de Deusto. Va ampliar els seus coneixements a la Universitat Internacional de Negocis i Economia de Pequín i a l’Escola de Negocis Aarhus de Dinamarca. Més tard, va rebre la titulació de l’MBA i va desenvolupar la idea de la tesis del Màster, que es titulava “Entenent el lideratge als Festivals de Música: L’anàlisi dels dilemes de la gestió”. Després d’això, volia aprofundir en les dues àrees en què s’havia especialitzat: lideratge i música. Aleshores va començar el doctorat amb una beca del govern basc. Com a experiència professional, ha treballat en alguns festivals dins les àrees de gestió, fent recerca en esdeveniments i en cultura i com a música.

Es descriu a ella mateixa com apassionada, somiadora, persistent, creativa i treballadora. Acaba de publicar la seva Tesi Doctoral: Generació d’experiències d’oci a Festivals de Música. Proposta d’ensenyament-aprenentatge pel desenvolupament d’un perfil de director basat en l’experiència.

 

Què et va portar a començar el doctorat en Lleure, Cultura i Comunicació pel Desenvolupament Humà?

La Música i la cultura en general poden ajudar a unir la gent, tant se val la llengua, l’origen, la ètnia, l’edat, el color de la pell, el gènere… perquè les emocions són universals. Aquesta és la raó per la qual una millor gestió de la cultura ens pot portar cap a un món millor i aquesta és exactament la raó rere la meva decisió de començar el grau en Administració i Direcció d’Empreses a la Universitat de Deusto. És també la raó per la qual he volgut aprendre en diferents contextos com quan vaig anar a Xina a través del programa d’estiu de Pequín d’Intercanvi cultural en Gestió; quan vaig decidir fer el MBA a Dinamarca i, per suposat, quan vaig escollir viure l’aventura d’escriure la tesi doctoral en Lleure, Cultura i Comunicació pel Desenvolupament Humà entre l’Institut d’estudis de l’Oci i la NHTV Universitat de Breda de Ciències Aplicades.

Ets una espectadora habitual en festivals de música? Què esperes d’aquests esdeveniments quan hi vas?

Sí, ho sóc, m’encanten els festivals de música! Són espais on la música en directe s’uneix amb l’entusiasme de viure noves experiències amb gent de tot el món. Quan vaig a un festival no espero només veure, escoltar, assaborir i sentir coses que obrin la meva ment, també espero viure experiències memorables i significatives que em facin sentir connectada amb mi i amb la gent del meu voltant

 

Has fet alguna recerca de l’aspecte del gènere en la gestió de festivals de música? Ens podries dir com era la proporció en la mostra que vas utilitzar per la teva tesi?

 Sí, una de les variables que vaig tenir en compte per la recerca va ser el gènere. El que es pot observar a partir dels resultats és que només un 17% dels directors són dones. Es tracta d’un percentatge realment baix que necessita ser canviat en un futur proper. Analitzant els resultats es pot observar que les dones directores es caracteritzen per la seva empatia, intel·ligència emocional i creativitat. Aquestes són competències realment importants en diferents àrees de la societat, incloent-hi la direcció dels festivals de música. Per això, les dones poden contribuir en la millora del sector d’una manera valuosa i innovadora i es necessari que s’augmenti la seva presència en posicions de direcció.

A la teva tesi expliques que els directors dels festivals de música no aprofiten la tecnologia en la organització i producció dels seus esdeveniments. Ens podries donar un exemple d’aquest fet?

Els directors dels festivals estan oberts a incorporar innovacions tecnològiques a l’organització i mostren interès en incloure els últims avenços. De fet, el 100% dels festivals són presents a, com a mínim, una xarxa social sent el Facebook la més utilitzada a nivell europeu. Tot i així, l’objectiu principal d’utilitzar aquestes innovacions tecnològiques és informatiu i comercial. De fet, el 85,7% dels directors que van formar part de la recerca utilitzen les xarxes socials i les aplicacions digitals especialment per actualitzar notícies (programa, horaris, etc). Tot i així, gairebé cap d’ells veu o utilitza aquesta poderosa eina per possibilitar la personalització per cada usuari, facilitar la col·laboració del públic per dissenyar el festival, conèixer els interessos dels usuaris, les opinions… Això significa que els directors fan un ús passiu, uni-direccional i no integrat de la innovació tecnològica en la gestió. És a dir, normalment no la utilitzen de manera integrada en el desenvolupament del festival i amb l’objectiu d’intensificar l’experiència de l’audiència o facilitar el seu apoderament.

Ens podries dir tres consells que donaries al director d’un festival de música espanyol?

Tot i que els consells realment depenen de la situació de cada festival, els hi suggeriria que paressin més atenció i gestionessin de manera activa aspectes subjectius generadors de benestar emocional. És a dir, aquelles variables que no només intervenen en la decisió personal respecte l’oci sinó també definir la vessant psicològica de l’audiència com la motivació, necessitats, emocions, valors, beneficis, etc. Per tant, els proposaria de veure’s a ells mateixos no només com a “Directors d’un Festival” sinó com a “Generadors d’Experiències”. D’aquesta manera podrien dissenyar i facilitar experiències autèntiques, memorables i significatives acompanyant l’audiència, millorant la seva experiència personal de manera creativa i innovadora.

Després d’aquesta exhaustiva recerca, estàs pensant en crear un festival de música?

No sé si crearé un festival de música encara, però estic preparant diferents projectes relacionats amb la música i el disseny d’experiències, és el que més m’agrada i pel que em sento apassionada.

, , , ,


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *