pro-weekend-2016

#CAT - ENTREVISTES

Joan Gregori – TroVAM! Proweekend

10 nov , 2016  

cartell_trovam_2016

Avui s’inaugura la Fira Valenciana de Música TroVAM!-Proweeekend que es celebra a l’Auditori i al Palau de Congressos de Castelló del 10 al 13 de novembre. El seu director, Joan Gregori, ens avança què podem trobar en aquest esdeveniment i el per què d’algunes decisions de gestió i producció.

El festival té un total de 60 actuacions i també activitats dirigides als professionals del sector de la música. Quins són els objectius d’aquesta segona branca?

Una Fira no té sentit sense la part profesional, és un punt d’encontre absolutament necessari com ho és per a qualsevol indústria, cal que siga un gran espai de dinamització, reflexió i debat però també que vaja conformant-se com un gran espai de negoci i oportunitats per als actors del sector.

Quina relació té el festival amb la ciutat de Castelló?

Castelló forma parts des del primer moment del TROVAM, de fet segurament sense la seua idiosincràcia no haguera nascut el projecte. Dit açò, Castelló aglutina una série de requisits estratègics que fan possible la Fira així com la seua projecció i potencial; ciutat gran, amb moltes infraestructures i espai, ciutat del corredor mediterrani, conectada amb altres mercats importants com l’europeu i el Català.

A més, cal afegir que la nostra aposta va vindre també recolzada per la política de descentralització cultural de la Generalitat Valenciana i l’Institut Valencià de Cultura , com bé reflexa el seu Pla Estratègic

 

TroVAM! i ProWeekend eren, fins l’any passat, dos esdeveniments independents. Amb quin objectiu s’han unit?

El TROVAM naix d’un esperit col·laboratiu i creador de sinèrgies, a banda calia demostrar a l’administració que la nostra voluntat era de crear la Fira de tot el sector on poguerem integrar, col·laborar, cooperar amb tots, per tant el primer que vam fer va ser posar-nos en contacte amb el PROWEEKEND, una Fira jove que havia nascut a Castelló i que pensàvem que era compatible amb el nostre model i així ha sigut. Hem treballat en bona sintonia i sempre hem sol·lucionat positivament els reptes que ens hem trobat conjuntament.

Amb quin criteri s’han seleccionat els grups de música que formen el cartell de TroVAM – ProWeekend? Quina és la proporció de grups Valencians?

En un principi una Fira ha de tindre un component d’aparador , d’espai de mostra del gran ventall de creació musical del nostre territorio, així com d’intercanvi amb propostes d’altres llocs, el componen de mostrar nous treballs, que els grups incorporen la presentación a la nostra Fira dins de l’estratègia de llançament dels seus nous treballs. Per altra banda, la limitació pressupostària ens ha limitat però sempre hem tingut al cap que fora representatiu artísticament per estils, de la totalitat de comarques i que n’hi haguera també un element de visibilització de la dona dins de la música.

El percentatge de grups valencians és molt alt perquè estem en una Fira encara de mínims, calcule que estarà al voltant del 80%.

 

TroVAM Castelló 2016 es defineix com una fira musical, diversa, oberta i participativa. Ens podries explicar com es reflexen aquests adjectius a l’esdeveniment?

Per començar, la pròpia idiossincràcia de la creació de la Fira ja ve de la posada en comú d’una associació empresarial i hem intentat que eixe esperit estiguera en el seu desenvolupament, cooperant amb PROWEEKEND i creant Sinèrgies amb el Col·lectiu Ovidi Montllor i els seus premis. També és molt important el model de col·laboració inter-administracions, Conselleria, Ajuntament de Castelló, Diputacions, món universitari, Política Lingüística, etc que genera un fluxe molt interessant de treball que cal consolidar.

 

Quins són els principals reptes del sector de la música en directe actualment? Què aporta TroVAM davant d’aquesta situació?

Els reptes són molts, estem davant d’un espai molt complexe i polièdric, però al País Valencià tenim afegits una sèrie de circunstàncies afegides, el propi procés de creació de la Fira ja denota una singularitat, estem encara en bolquers, cal apostar per consolidar el sector, per professionalitzar i crear industria, al mateix temps veiem espai d’esgotament en els circuits, endogàmia, poca visibilització de la dona, problemas per eixir a l’exterior, estacionalitat, divergència territorial, etc, el més importan tés que les fires tenen eixe paper d’encontre, de formació, de demat, d’intercanvi i de creació d’un relat comú absolutament necessari per a tots els sectors, ara ens centrem en el repte de crear eixe espai, vos convidem a totes a vindre i crear-lo amb nosaltres.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *