uqui-permui

#CAT - ENTREVISTES

#CAT Uqui Permui – Dissenyadora gràfica

12 feb , 2015  

Uqui Permui és la directora creativa de l’estudi multidisciplinari de disseny i comunicació visual uqui.net, estudi que es destaca en la creació de projectes basats en processos i pràctiques vinculades a l’esfera de l’edició contemporània, tant en paper com en format web o audiovisual. Les dues característiques genèriques que defineixen els treballs en els quals s’involucra són, d’una banda, la implementació d’estratègies que inciten a la col·laboració i, d’altra banda, l’activació de l’esfera pública, entenent aquesta com l’espai del carrer, de la trobada, del debat i de la construcció activa dels diferents aspectes de la realitat.

El 2004 va rebre la “Zapatilla” de la revista de les arts escèniques ARTEZ per la gràfica de la Feria de teatro de Galicia. És sòcia fundadora de l’associació galega de dissenyadors DAG.

Aquí us deixem amb la seva entrevista!

Quins són els elements principals que es tenen en compte en el moment de valorar la qualitat d’un logotip en general? ¿I en els festivals?

En general hi ha tres característiques a tenir en compte a l’hora de valorar un logotip: la simplicitat, la proporció i l’harmonia. És important que funcioni en blanc i negre com en el color corporatiu, que els elements que el constitueixen estiguin equilibrats i es mantingui aquest equilibri en diferents mides i construccions (per exemple, si es pot usar en posició horitzontal o vertical).

Que comuniqui els objectius de la marca, l’essència, o com se sol dir, que “reflecteixi” els valors i que a més els promogui; això serà més notable, sobretot, amb el pas del temps. Si un logotip no manté una forta relació amb el producte, o en aquest cas, amb l’esdeveniment, és molt probable que pericliti abans.

Que es pugui implementar fàcilment, en els mitjans que es necessiti, sense perdre visibilitat. Possiblement en aquest punt és on s’ha de tenir més en compte les necessitats i especificitats de l’objectiu. En el cas dels festivals, les aplicacions són molt dispars, i probablement hagin de cohabitar amb gràfiques i relats dispars; mides, proporcions i recursos tant analògics, com multimèdia, pel que és important la seva simplicitat i flexibilitat.

I finalment, però no menys important, que sigui original, possiblement el punt més difícil de complir, ja que hi ha tantes marques, i tenim tanta informació sobre elles que és difícil de sorprendre a l’ull.

 

Després d’haver estudiat detingudament una gran suma de logotips de festivals espanyols, quina és la vostra opinió dels mateixos en relació a la seva qualitat, al seu correspondència amb la temàtica, els valors o l’essència del festival, etc …? ¿Quins aspectes considereu positius i quins creieu que haurien de millorar?

Encara que en els últims anys ha crescut el nombre de professionals del disseny, per la qual cosa suposaria una millora general en la qualitat gràfica, el resultat del visionat dels logotips ha estat una mica decebedor, molts d’ells no tenen cap relació amb l’esdeveniment, i alguns dels que la tenen, traspassa els límits del que podríem considerar un logotip, sent més aviat il·lustracions o fotografies narratives.

Destacaria com a positiu, primer que s’hagin animat a participar en aquesta proposta, que sempre és un esforç per part dels organitzadors, i que ja suposa un interès. També destacaria alguns símbols realment interessants de festivals d’àmbit local i independents, com el que hem seleccionat per al premi.

En general tinc la sensació que hi ha un cert estancament pel que fa al disseny, segurament l’explicació està en la gastada crisi. La creativitat i el disseny és el que més pateix dintre del pressupost general i també perquè no es valora el logotip com a estratègia global, ni la potencialitat que pot tenir per a desenvolupar les successives edicions.

 

Tenint en compte tot l’anterior, quins consells donaríeu als responsables dels festivals en el moment de crear el logotip del festival?

Encara que és difícil fer una consideració general per a tots els festivals, atès que poden tenir característiques molt diferents, segons el format, lloc, etc., ni els / les dissenyadores tenim la mateixa manera de treballar; per mi és important que la creació de la marca vagi en paral·lel a la creació de la idea mateixa del festival. Si el festival ja existeix, i el que es vol és crear la marca per a la següent edició, és convenient lliurar un històric del festival al dissenyador amb una anàlisi de les coses positives i negatives que es van percebre. El logotip és una part més, important, però una més del branding general, de manera que s’haurà de valorar quina és la imatge global del festival i com es pot millorar. I encara que sembli obvi, que contempli des del principi el cost de la creació de la marca i el seu desenvolupament, moltes vegades es valora al final del procés, quan ja és tard i no hi ha pressupost.

 

Quina informació han d’oferir els directors dels festivals a un dissenyador o que informació necessita aquest perquè pugui plasmar en un logotip la filosofia o l’essència del projecte?

Quan el festival no existeix encara, és el moment perfecte per parlar sobre la identitat, els objectius, a qui va dirigit … és a dir, elaborar un briefing que ajudi a aclarir ia transmetre la idea que es té del festival. Realment és com si vols fer una casa, a l’arquitecte li pots explicar com t’agradaria que fos la casa, però és molt més important donar-li a conèixer els teus hàbits, on estarà ubicada, quines necessitats tindrà, quanta gent la va a habitar, fins i tot els teus vicis i manies poden ser importants perquè després et sorprengui amb la casa dels teus somnis (que en realitat no sabies com era). Amb les identitats visuals passa el mateix, és important conèixer el projecte -i important també, encara que no imprescindible, apreciar-lo- tant com sigui possible, per descobrir la seva essència i poder traduir-la en un símbol o un logotip.

 

Uqui Permui – uqui.net

@uquipermui


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *