#CAT - ENTREVISTES

#CAT – MARIUS MCGUINESS – FESTIVAL VINYASONS

26 feb , 2015  

Marius McGuinness va completar els seus estudis superiors de direcció d’orquesta el 2011 a Barcelona i el 2012 va ser convidat al prestigiós concurs ‘Donatella Flick Conducting Competition’ de la London Symphony Orchestra. Co-Fundador el 2007 de l’ensemble instrumental ConjuntXXI!, realitzant concerts arreu de Catalunya, Espanya, França i Itàlia. Amb aquesta formació ha col.laborat també amb La Fura dels Baus en la producció ‘Orfeo al Naumon’, entre altres.

Desde 2012 és el fundador i director musical de l’Orquesta de Cambra del Penedès. Ha estat convidat per BCN216 i per l’Orquestra Sinfònica d’Euskadi a les Matineés de Miramon el 2011. Ha dirigit també la JONDE, la Orquestra Metropolitana de Lisboa, la Joven Orquestra de la Sinfònica de Galícia, la Guildhall School of Music Orchestra i la Sofia Festival Orchestra.

En l’àmbit de la gestió cultural, va iniciar la seva experiència en aquest àmbit l’any 2003 en la prestigiosa promotora cultural Ibercamera, i a partir de 2006 i fins 2010 va esdevenir director artístic del cicle Nous Talents de L’Auditori de Barcelona. Ha coordinat també cicles de concerts amb la Fundació Mas i Mas, i ha col.laborat en events culturals amb el MNAC, la Fundació Agbar i La Fura dels Baus.

 

Aquí us deixem amb la seva entrevista!

Com vas arribar al món dels festivals?

Els meus inicis en la gestió cultural i la direcció artística van ser a l’Auditori de Barcelona, ​​on vaig tenir la sort de coordinar durant 4 temporades un cicle dedicat a nous talents de la música clàssica. Allà vam tenir l’ocasió de crear formats de concert experimentals i diferents, que ara al VinyaSons intentem reprendre incloent algunes propostes originals que s’adaptin a aquests espais amb tant potencial com ‘sala de concerts’ com són els cellers. Encara així voldria aclarir que el VinyaSons és un projecte de territori que ha sortit de l’Orquestra de Cambra del Penedès, formació en residència artística a l’Auditori de Vilafranca. Així doncs, estem treballant amb el format clàssic de concerts convencionals a l’Auditori (tot i que aquí també hem fet algun que altre experiment) i potenciant aquestes propostes més originals en el VinyaSons.

 

Quines són les causes o motivacions que us van portar a la creació d’un festival que hibrida música i gastronomia?

I vi i cava, sobretot. En realitat és un festival que té la música com l’eix principal, però des dels inicis ho vam plantejar com una experiència molt més completa i atractiva. Si vas a un auditori, no et deixen consumir durant l’esdeveniment, i, en general, té la seva lògica. Però si organitzes concerts a uns espais amb l’encant i la singularitat com la que tenen els cellers del Penedès, et planteges des del principi crear un esdeveniment cultural en què es hibriden tots aquells elements que són distintius de l’espai i el territori: entorn, producte gastronòmic de la zona i, òbviament, producte del celler.

 

¿L’auge d’enoturisme va ser una finestra d’oportunitat per a vosaltres? Sens dubte. Ha resultat clau crear el projecte en un moment en què la majoria dels cellers s’estan donant compte de la importància d’apostar per aquesta línia de difusió i promoció. En el nostre cas, si li afegim el valor afegit cultural que els aporta el VinyaSons, tenim una combinació en la que el celler té un retorn d’imatge molt potent en aquest àmbit, que va més enllà de les 80 o 100 persones que puguin assistir a el seu concert.

 

Creus que els esdeveniments culturals cíclics són un motor d’atracció turística?

Tenim bastants exemples en festivals com el Sonar o altres festivals d’estiu de gran pressupost i recorregut en què és evident que això hauria de funcionar. En el nostre cas, en aquesta propera edició potenciarem els packs enoturístics que ofereixen experiències més completes, amb allotjament i altres activitats incloses, però que tenen l’esdeveniment de VinyaSons com a principal reclam i atractiu. Però des d’un principi ha resultat evident que aquest festival sí que pot tenir un cert potencial per atraure un públic que busca descobrir el Penedès des de totes les facetes. En aquest sentit, seguirem treballant amb plataformes com Enoturisme Penedès o Costa Barcelona, ​​que sempre han valorat molt la nostra proposta i han ajudat decisivament en la seva difusió i posicionament en el mercat de l’oferta turística de la província de Barcelona.

 

La terra, el Penedès, ha definit el vostre projecte. Quins són els vostres objectius a nivell territorial? Com treballeu amb el públic local?

Aquest punt s’ha d’entendre dins del context en què ha nascut el festival, que és el treball de territori que realitzem des de l’Orquestra de Cambra del Penedès. Des dels inicis de l’orquestra, el 2012, el nostre principal objectiu és crear un nou públic per a la música clàssica en l’àrea del Penedès. En aquest sentit, el mateix VinyaSons està sent un catalitzador molt important perquè va néixer com una proposta per diversificar l’activitat de l’orquestra pel territori. A nivell d’orquestra estem tenint una repercussió cada vegada més gran amb una assistència als concerts molt alta d’un públic cada vegada més fidel. Hem creat una base de dades amb tot aquest públic que ens ve seguint, els ‘Amics de l’OCP’ als que premiem la seva fidelitat amb descomptes i altres fórmules de promoció que incentivin la seva assistència. També és bàsic el treball que estem realitzant amb l’orquestra a nivell d’escoles de música amb diverses accions pedagògiques que estan tenint molt bona acollida. Perquè al final, si vols tenir algun tipus de continuïtat i que aquests projectes de ‘oci cultural’ sobrevisquin a llarg termini, has de treballar molt dur per crear el que serà el teu públic d’aquí a 15 o 20 anys. Si no, estaries crean un projecte autolimitant-lo en el temps des dels seus inicis, i, tot i que cada vegada costa més seduir el públic jove perquè es fidelitzi a la música clàssica, és un repte de la qual no anem a desistir.

 

Marius McGuiness

@VinyaSons

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *