logo-cloud

#CAT - ENTREVISTES,ENTREVISTAS / ENTREVISTES

#CAT – CLAUDIO GIUST – ROTOTOM SUNSPLASH FESTIVAL

27 jul , 2016  

Claudio Giust, nascut a Venècia el 1962, porta treballant en el Rototom Sunsplash des de la seva fundació, el 1991. Organitzador d’esdeveniments, concerts i projectes culturals, també va ser un dels artífexs del circuit nacional de ràdios independents d’Itàlia.

Aquí us deixem amb la seva entrevista!

 

Actualment és el director de comunicació del Festival, com vas començar en el món dels festivals?

Des de sempre he estat una persona apassionada de la música, especialment el reggae. No obstant això, el punt d’inflexió el va marcar un concert de Bob Marley que vaig veure a Milà el 1980. Va ser l’inici d’un llarg camí que m’ha portat fins aquí.

 

Per què vau decidir crear aquest festival de reggae? Quina va ser la vostra idea inicial?

L’associació Rototom va néixer el 1991 a Itàlia de la trobada de quatre persones apassionades de la música. La idea inicial era poder gaudir del que més ens agradava, la música, i poder compartir aquest sentiment amb la gent mitjançant l’organització de concerts i activitats. Des de llavors i fins ara l’entitat ha gestionat dues discoteques, organitzat centenars de concerts, ocupat una fàbrica abandonada per crear un centre cultural, organitzat manifestacions per la pau i creat el qual s’ha convertit en el festival de reggae més gran d’Europa: el Rototom Sunsplash.

El festival celebrarà aquest any la seva 23 edició -és la setena que se celebra a Benicàssim, localitat a la qual el festival es va traslladar el 2010 des Osoppo (Itàlia)-. Pel que fa a les dates, aquest any se celebrarà del 13 al 20 d’agost. Esperem que el Rototom Sunsplash continuï durant molts anys.

 

D’on ve la paraula Rototom? Fins al moment, quina ha estat la millor ubicació per celebrar el festival?

El Rototom és un so molt característic que procedeix dels tambors tan característics de la música reggae, que poden escoltar-se per exemple al principi d’un tema.

Pel que fa a la ubicació, cadascuna té les seves particularitats. Benicàssim, per exemple, ens ha permès créixer exponencialment.

 

Quins són els trets distintius que han fet que Rototom Sunsplash Festival sigui diferent d’altres festivals similars? Quines coses el fan diferent?

D’una banda hi ha la música. Tenim una àmplia oferta d’escenaris i àrees musicals que permet conèixer el que s’està fent en diferents parts del món al voltant del reggae o a músiques que, sense ser estrictament reggae, tenen nexes d’unió. Així, per exemple, aquest any en el Main Stage, a més del reconegut músic i cantautor Manu Chao, també tindrem a artistes internacionals de la talla del jamaicà Damian ‘Jr Gong’ Marley, guanyador de diversos premis Grammy i un dels artistes reggae més aclamats internacionalment; Alborosie, artista especialment lligat al Rototom Sunsplash, que acturará al costat del seu Shengen Clan; Morgan Heritage, que van ser guardonats en la darrera edició dels Grammy amb el premi al Millor Àlbum de Reggae pel seu treball ‘Strictly Roots’ o Tarrus Riley, una de les veus més reconegudes dins el reggae roots actual. El veterà artista jamaicà Freddie McGregor, que compartirà escenari al costat de dos dels seus fills, Stephen ‘Di Genius’ McGregor i Daniel ‘Xinès’ McGregor; la banda de reggae nord-americà Big Mountain, coneguda per la versió que en el seu dia van fer del tema de Peter Frampton “Baby, I Love Your Way”, la gran dama del reggae Marcia Griffiths, Kabaka Pyramid, un dels referents del reggae contemporani; els francesos Dub Inc o els jamaicans Inner Circle, autors de cançons tan conegudes com ‘Sweat (a lalalala long)’ o ‘Bad Boys’ (tema de la sèrie de televisió COPS), també estaran enguany al Main Stage, entre molts altres.

A més del principal, tenim altres escenaris: el Showcase Stage, dedicat a grups emergents i consolidats d’altres gèneres musicals, com l’ska; l’àrea de dancehall, l’Dub Academy, la RootsYard i la Sunbeach.

Pots consultar el programa complet dels grups confirmats fins a la data per als diferents escenaris en aquest link: http://www.rototomsunsplash.com/line-up/

Més enllà de la música, tenim un ampli ventall d’àrees extramusicals amb activitats per a tot tipus de públics. Per exemple, tenim jocs i tallers per als més petits en àrees com el MagicoMundo o el Rototom Circus; classes diàries gratuïtes de ioga a la zona Pachamama, cursos de dansa africana o percussió al African Village, el Simposi Artístic, dedicat a les noves tendències culturals i d’expressió o el Fòrum Social, on es desenvolupen debats sobre els principals problemes que afecten la societat actual i que cada any reuneix ponents internacionals de prestigi. Durant els últims anys pel Fòrum Social han passat reputades personalitats i intel·lectuals internacionals de la talla de les premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchú o Shirin Ebadi, el sociòleg i filòsof Zygmunt Bauman, els economistes i intel·lectuals Christian Felber, Serge Latouche o Miren Etxezarreta ; l’activista sahrauí Aminatou Haidar, el lama tibetà Thubten Wangchen, l’acadèmic Ash Amin (British Academy), els periodistes Amira Hass, Sami Al-Hajj i Ignacio Ramonet o l’antropòleg Axel Klein, entre molts altres.

Altres àrees són la Reggae University, que enguany compleix deu anys i que permet conèixer a fons la història del reggae de la mà dels seus propis protagonistes; l’àrea No Profit, dedicada a les ONG; les activitats a la mateixa vora de la mar de la Sunbeach, així com una àmplia zona de gastronomia internacional i un mercat artesà amb productes elaborats a mà.

 

Aquest any se celebrarà la 23a edició del Festival, quina ha estat l’evolució del mateix aquests anys? Quins són els canvis més importants que ha patit i quins són els reptes actuals?

El principal canvi va ser el trasllat del festival a Espanya el 2010. El principal repte continua sent aconseguir que persones de tot el món vinguin cada any a gaudir de les propostes en què hem estat treballant durant tot l’any i se sentin tan a gust amb nosaltres com el primer dia.

 

Quines dificultats ha hagut de superar el Festival durant el seu desenvolupament i consolidació?

Com t’he comentat abans, la major dificultat ha estat haver de traslladar el festival des d’Itàlia fins a Espanya. Però això ens ha permès créixer moltíssim i convertir-nos en el festival de reggae més important d’Europa.

 

Quin tipus de públic acudeix a Rototom Sunsplash Festival? Quines estratègies feu servir per atreure nous públics? I per fidelitzar-los?

Per exemple, l’any passat van venir al festival 250.000 persones procedents de 73 països, amb Espanya, França, Regne Unit, Itàlia, Alemanya i Suïssa al capdavant, seguits de Bèlgica, Holanda i Suècia. Els assistents han arribat també de països com Nova Zelanda, Xile, Austràlia, Àustria, Xipre, Hondures, Botswana, Costa d’Ivori, Líban, Mèxic, Rússia, Gàmbia o Corea, entre molts altres.

El públic familiar és una part important del festival. L’any passat 2.000 nens menors de 12 anys (més del doble que el 2014) van gaudir cada dia 16.000 en vuit jornades- de l’àmplia oferta d’activitats dissenyada per a ells en sis de les nou àrees extramusicals del Rototom Sunsplash.

D’altra banda, més de 9.600 majors de 65 anys -1.200 cada dia- van visitar l’any passat el festival, així com 2.800 persones amb discapacitat. A més 1.000 aturats de la província de Castelló van poder accedir al recinte amb una entrada especial al preu simbòlic de 5 euros.

L’entrada per a menors de 12 anys, majors de 65 i persones que acreditin tenir una discapacitat superior al 65% és gratuïta. I aquest any, el diumenge 14 d’agost els aturats de la província de Castelló podran entrar al festival per 5 euros.

La nostra principal aposta és oferir una programació de qualitat, en què hi hagi activitats per a tots els públics.

 

Tal i com hem sabut aquests últims mesos, dos dels escenaris del festival, Ska Club and Showcase, s’han unit aquest any en un mateix espai. Quines han estat les raons que us han portat a prendre aquesta decisió? Quins resultats espereu d’aquest canvi?

La idea és aconseguir que el Showcase Stage es consolidi com un escenari on gaudir de propostes musicals de gran qualitat, tant de grups emergents com consolidats, procedents de diferents parts del món. Un lloc on es combinaran propostes tant reggae com a pertanyents a altres estils musicals. Per evitar que aquesta interessant oferta quedi dispersa, hem decidit aglutinar-ho tot en un mateix escenari.

I cada dia, en horari de 00.25 a 2.15 hores, presentarem sobre l’escenari Showcase actuacions de bandes de ska tant emergents com consolidats, a més de sessions de DJ experts en sons oldies jamaicans. Per exemple, allà tindrem l’ocasió de veure en viu a destacats artistes nacionals i internacionals com The Uppertones (Itàlia), The crepitans (Madrid), Bartenders (Polònia), Família Torelli (Lleida), The North East Ska Jazz Orchestra (Itàlia) , Hammond York (Madrid) o Bandits (Castelló) entre d’altres. També participaran DJ de la talla de Coco Girl (Alemanya), JahMaik (Madrid), Groove Brothers (Galícia), Le Capitaine (Madrid) i alguns més, que estaran escalfant la pista de ball abans i després de les actuacions.

 

Rototom Sunsplash Festival té diversos espais segons l’origen del públic, però també segons la seva edat. Quina és la clau per combinar famílies i grups de gent jove en un mateix espai? Quina programació interessa a cada sector?

La clau és oferir una programació en primer lloc de gran qualitat, amb artistes de primer nivell que per la seva trajectòria ocupen un lloc privilegiat en la història del reggae, que acaben de treure un nou disc al mercat o que destaquen per oferir una proposta musical diferent o especialment interessant.

Pel extramusical, a més de tenir cura amb la mateixa cura la qualitat, busquem activitats de què puguin gaudir tant els avis com els néts. És a dir, fer del recinte de concerts un lloc on tota la família se senti còmoda i tingui coses interessants a fer. També busquem espais de trobada en els quals el públic que ve al festival pugui conèixer a persones d’altres cultures i nacionalitats perquè, quan el Rototom acabi i tornin a casa seva, sentin que són personalment més rics. Que el festival ha aportat alguna cosa positiva a les seves vides.

 

Actualment, quina és la vinculació entre Rototom Sunsplash i la ciutat de Benicàssim?

Benicàssim és ara la nostra casa, la localitat que ens acull. Benicàssim compta amb un ampli recinte de festivals condicionat per acollir aquest tipus d’esdeveniments. A més, el seu clima i la seva ubicació, al costat del mar Mediterrani, fan que Benicàssim també sigui una destinació molt atractiva per al públic del festival. De fet, vam aprofitar que el Rototom Sunsplash se celebra al costat del mar per a organitzar activitats gratuïtes en les platges de Benicàssim, de les que pot gaudir tant el públic com els veïns i turistes. Aquesta activitat, la Sunbeach, se celebra de forma alterna en dues de les platges de Benicàssim (Heliòpolis i la Torrassa) i aquest any s’estendrà a més al xiringuito del festival, el Solé Rototom Beach, ubicat a la platja del Gurugú, on hi haurà molta música, així com cursos gratuïts de dansa africana i de dancehall, a més d’activitats esportives.

 

Per finalitzar, ens podríeu dir alguna de les novetats que arriben amb aquesta nova edició?

Per exemple, aquest any 5 clubs d’Itàlia, Regne Unit, República Txeca, França i Espanya han de disposar d’un espai propi per donar a conèixer la música reggae que sona a Europa. Es tracta de Juanita Club (València, Espanya), Hootananny (Brixton, UK), Cross Club (Praga, República Txeca), Col·lectiu Black Dynamite (França) i Vibra / Estragó (Mòdena / Bolonya, Itàlia). Tots ells tindran la seva pròpia yard per oferir una ruta del reggae a la sonoritat de la black music, passant pel soul, el jazz i el funk, entre d’altres, fins arribar a sons propis de la cultura africana.

D’altra banda, pel que fa a la restauració, aquest any per primera vegada tindrem una àrea exclusivament vegetariana.

I pel que fa al programa, en àrees com MagicoMundo, a més dels jocs i tallers per als més petits incrementarem la programació especialment dirigida als pares i mares, amb tallers i xerrades sobre temes com l’educació, per exemple.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *